Home > Psychologie | Relatieproblemen | Uncategorized > Is deze relatie goed genoeg om te blijven?

Is deze relatie goed genoeg om te blijven? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een relatie verbreken; waarom? Veel mensen die uit elkaar gaan of scheiden hebben duidelijke redenen om uit elkaar te  gaan. Botsende persoonlijkheden, vreemdgaan. Deze twee genoemde zijn de meeste gehoorde redenen om een relatie te verbreken. De onderliggende verhalen zijn natuurlijk elk weer anders maar ze komen allemaal neer op een ding; ‘het botert niet meer tussen ons en we zien ook geen mogelijkheid meer om dit te veranderen.’  In ieder geval denkt een van de partners dit, de ander kan er nog steeds anders over denken.

 

Lastig is het wanneer je een relatie hebt die op zich wel ‘oke ‘ is. Veel mensen evalueren hun relatie weleens en denken dan; is dit het nou? Misschien komt het doordat je kleine ergernissen ervaart of omdat je merkt dat de communicatie tussen jou en je partner niet soepel verloopt. Schuldgevoelens liggen echter op de loer wanneer mensen zich dit afvragen terwijl ze hun relatie op zich niet slecht vinden.

 

Een aanrader is het boek ‘Scheiden of blijven’ van Mira Kirshenbaum. In dit boek beschrijft ze een stappenplan dat je kunt doorlopen om je relatie onder de loep te nemen. Kirshenbaum heeft een aantal criteria opgesteld waaraan volgens haar een goede relatie zou moeten voldoen. Soms is zijn haar stellingen wel streng en wat je doet met de uitkomst is natuurlijk aan jou. Toch kan dit boek waardevolle inzichten bieden in hoe het je relatie gesteld is. Minpunten die je opmerkt in je relatie kun je ook proberen aan te pakken. Met dit boek kun je in ieder geval op een andere manier je relatie evalueren. De meeste mensen gaan namelijk de voor- en nadelen inventariseren van uit elkaar gaan en van bij elkaar blijven. Dit is echter misschien niet de beste manier om je keuze te maken. Volgens Kirshenbaum kan je keuze beter gebaseerd zijn op de staat van je relatie dan op deze voor- en nadelen. Waarschijnlijk zit hier ook een kern van waarheid in; je relatie kan je (levens)geluk verhogen maar ook drastisch naar beneden halen. En is dat eigenlijk niet het belangrijkste; wat doet deze relatie met jou geluk? Baseer je keuze dus eerder op de deze vraag en probeer geen weegschalen te gebruiken.


Gepost door:
Blogster en coach voor 123Psychologie, hobby;s zijn wandelen, lezen en schrijven

Comments are closed.